A magyar vitakultúráért

Ez a blog azzal a céllal jött létre, hogy lehetőséget biztosítson a kulturált véleménycserére minden olyan témában, amit érdemesnek találok arra, hogy postot írjak róla. Hogy miben különbözik a sok hasonlótól? Itt tényleg csak az számít, amit mondasz!

Aktuális témák

Írj, ha akarsz!

Ha megosztanál velem valamit, netán témát akarnál javasolni, vagy már kész is van a post, de lusta vagy magadnak blogot csinálni, mások meg nem rakják ki, küldd el és meglátom mit tehetek!


Mi a kedvenc színed?

2008.07.14. 14:27

Pötyy

Ugye mindannyian emlékszünk a Gyalog-galopp című kultikus film hidas jelenetére? (Azoknak, akiknek nem rémlene: a hídon csak akkor lehet átkelni, ha sikerül 3 kérdésre jól felelni. Ezek közül az utolsó a címben említett. A helyes válasz a kék.)

Hogy hogyan jutott mindez most eszembe? Miután nagynehezen sikerült összeraknom a blog designját, beleütköztem abba a problémába, hogy bizony értelmes postokat kéne írnom, hogy valaki is elolvassa őket. Persze arról sem szabad megfeledkeznem, hogy most nem csak a saját szórakoztatásomra írkálok, hanem vitákat szertnék generálni.

Vitázzunk akkor erről: Mi a kedvenc színed? Hülyén hangzik, ugye? Pedig én mégis ezt adom most feladatnak! És biztos vagyok benne, hogy meg lehet oldani. Ez egy tanulmány, mely - ha aktívan közreműködtök - bizonyíthatja, hogy lehetséges vitázni akkor is, ha garantáltan nem meggyőzhető semelyik résztvevő sem. Sőt, állítom, nem csak lehetséges, hanem érdemes is lehet úgy vitatkozni, hogy tudjuk sosem érhetjük el a célunk. Ez egy játék, remélem partnerek lesztek benne!

Én kezdek: Az én kedvenc színem a bíbor. Esetleg kombinálva némi arannyal. Akik ismernek, azoknak nem kell elmagyaráznom miért, akik pedig nem, szerintem azok is megértik, ha elárulom, hogy oroszlán a csillagjegyem. Szerintem mindenkinek a bíbor kellene, hogy a kedvenc színe legyen. Akkor minden csupa bíbor lenne, és bárhova néznék bíbort látnék. Bár, ha jobban belegondolok, ha minden bíbor lenne, elvesztené azt az aspektusát, ami tudatalatt a kedvencemé teszi. Mondjuk tény,hogy semmi értelme, azt állítanom, hogy tudatalatt ez meg ez történik velem, hiszen, ha így lenne, akkor már nem lenne tudatalatti a dolog. Tehát, ha jobban meggondolom, fogalmam sincs, miért a bíbor a kedvenc színem. Lehet, hogy akkor mégis csak a kék?

Jó szórakozást!

2 komment

Címkék: játék színek gyakorlat eszmefuttatás

A bejegyzés trackback címe:

https://vitazz.blog.hu/api/trackback/id/tr53567649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beavix 2008.07.23. 12:08:40

Hogy mi a kedvenc színem? Természetesen a zöld. Esetleg a fehér, de az is csak akkor, ha van mellette zöld. Ebből már nem nehéz kitalálni, hogy melyik csapat lelkes szurkolója vagyok. Esterházy Péter megmondta: „A rendes magyar ember az Fradi-drukker. Vagy még egyszerűbb dolog ez: az ember Fradista, ahogy a nap süt vagy a fű nő.” A sorsom bölcsődében dőlt el végleg: a piros csoportban zöld autó lettem. Oviban már egyenesen a zöld csoportba kerültem.

E kötődés lényegesen egyszerűvé teszi a világot. Tekintve, hogy a humán látás tartományának közepén pont a zöld szín helyezkedik el (olyan 540 nanométer körül), talán jogos a szüleim észrevétele, mely szerint beszűkült a látásom. Igen, 400 és 700 nanométer között lát egy normális ember, de én csak 540 körül. Nekem nem Fradi-szemüvegem van, hanem egyszerűen CSAK zöldben látok. A fehér szín is így lett kedvencem. Ebben ugyanis minden színösszetevő megtalálható, de én még ezt is zöldnek látom, a többi fényt nem érzékelvén. Az sem véletlen, hogy amikor látásom így beszűkült, akkor először a látóspektrum széléről a lila tűnt el a látásomból. De olyan szí nincs is, hogy lila.

A természet persze gondoskodott róla, hogy felsőbbrendű színnek nyilvánítsa a zöldet a maga módján. Gondoljunk a növényekre: egyszerűen nem lesz szervetlenből szerves zöld nélkül. Nincsen élet zöld nélkül. Újpesti barátaimnak üzenem, hogy még nekik sincs élet zöld nélkül. Remélem mindenki meg van győzve.

Pötyy 2008.07.23. 14:19:17

"Mert két színt ismerek, mindig és soha!"
süti beállítások módosítása