A magyar vitakultúráért

Ez a blog azzal a céllal jött létre, hogy lehetőséget biztosítson a kulturált véleménycserére minden olyan témában, amit érdemesnek találok arra, hogy postot írjak róla. Hogy miben különbözik a sok hasonlótól? Itt tényleg csak az számít, amit mondasz!

Aktuális témák

Írj, ha akarsz!

Ha megosztanál velem valamit, netán témát akarnál javasolni, vagy már kész is van a post, de lusta vagy magadnak blogot csinálni, mások meg nem rakják ki, küldd el és meglátom mit tehetek!


Profitálunk e- a profiton kívül a barátságtalan barátságos meccsekből?

2008.08.07. 12:19

Beavix

Kedves Sporttársak!

Így a nyári uborkaszezonban (mely hazánkban először dinnye-, aztán meggy-, majd tejszezon, és nem kizárt, hogy lesz még almaszezon is) nagyon jó nekünk. Egyrészt mindenki lelkifurdalás nélkül mehet nyaralni (péntekig) olyan helyre is, ahol egyáltalán nincs tévé, másrészt meg azért mégis volt egy tök jó ebé, nyert a foci, szurkolói éljenzés és üzleti siker (mivel Platini a zsebemben van, ennek külön örülök), na de mit lehet tenni ilyenkor?
 

Vonnegutnak volt egy zseniális irománya, melyben a világ leggazdagabb embere hajléktalannak álcázta magát, hogy ne legyen feltűnő. Így megy ez. Kábé velem is, én tévénézéssel, 70 fokos panellakással, miegymással igyekszem feledtetni környezetemmel, hogy multimilliárdos vagyok. És mit néz az ember fia, ha rendelkezik Y kromoszómával? Focit, naná. Mert az még ilyenkor is van. Barátságos meccsek, mert a mi kedvenc sportunk az ilyen barátságos. Barátságos Diabyk barátkoznak barátságos Sneijderekkel.

És ezen kívül is mennyi mindenre jók az ilyen felkészülési találkozók! Ronaldo kivételével mindenki képes lehet leadni a sörhasát, meg megpróbálhat összejátszani az új szépfiúkkal, akik a nyáron jöttek, meg lehetőséget kapnak az ifjú tehetségek. Klafa.

Aztán rájöttek a klubtulajok, hogy valószínűleg Honkongból és Mikronéziából viszonylag nehéz nyomon követni a Real Madridot, meg a Barcelonát. Na akkor jusson nekik is manna. Meg hát meg is fizetik, mi tagadás egymillió euróért én is hakniznék bárhol 90 percet a pankrációtól kezdve a fejenszökdelésen át a svábbogárgyűjtésig bármilyen sportágban és nem sportágban, ha kíváncsi lenne erre bárki (ezzel is leplezném, hogy mennyire gazdag is vagyok).
 
Meg arra is rájöttek, hogy nem is muszáj oly messze menni (vagy legalább fizessenek még többet érte), mert néhány ilyen nagycsapatos torna, és bejön a della ugyanúgy. Ha meg nem, akkor változtatunk a szabályokon, minden gól 8 pontot ér, aztán döntjük a nézőcsúcsokat, meg a tőkét és nem siránkozunk (hogy a közönség át van baszva, mert egy felkészülési tornát megnyerni ugyan melyik nagycsapatnak motiváció?) Meg szakmailag is mennyivel jobb komoly csapatok ellen játszani (amennyiben nincs a keretük egyharmada nyaralni, másik harmada meg az olimpián). Na erről a Chelsea pont tudna mesélni (mennyire lehet komoly egy olyan meccs, ahol Anelka 4 gólt lő?).
 
Ennek így pont semmi értelme. Amennyiben a barátságos meccsek haknizásról, kasszafeltöltésről, a riválisoknak való sérülések okozásáról, nullaszínvonalú bohóckodásról és játékosonként 27 percnyi lehetőségről szólnak, akkor hagyjuk őket abba.
 
B lehetőség: vegyük őket komolyan. Találkozzanak ugyanolyan felkészülési fázisban járó csapatok, vagy ha nem így történik, akkor egyeztessék szakmai céljaikat. Üljenek le az edzők, és beszéljék meg, hogy mit várnak konkrétan a meccstől, és vitassák meg, hogy az a meccs alkalmas lehet e- az elképzelések megvalósítására. Amíg én nem tudom, hogy az ellenfél melyik csapata lesz a pályán (a nagy, amelyik vért akar inni, vagy az U19 B) addig nem tudom, hogy ott figurákat érdemes begyakorolni, vagy egy rakkolós csapat ellen a rövid passzos játékot gyakoroltassam (mert arra vagyok kíváncsi, hogy mennyiben más ütközős csapat ellen egyérintőzni), vagy csak fizikai felkészítésnek és pontrúgatásnak szánjam, vagy hidraulika, mittudoméjn. Nem ismerem az ellenfél szándékát és magát az ellenfelet sem.
 
Nem hiszem, hogy butítani kéne olyan dolgokkal a népet, hogy minden gól pontot ér. Egyébként nagyon jó javaslatnak tartom a tétmérkőzések esetére (Wengernek volt korábban olyan ötlete, hogy a minimum 3 gól különbségű győzelem érjen 4 pontot). Vagy lehetne az is, hogy aki nem rúg gólt, az nem kaphat pontot (persze 0-0 esetén mindkét csapat 0 pont). De egy barátságos tornán a tétmérkőzésekkel ellentétes szellemű szabályzatot kiírni az ha jóhiszemű vagyok akkor butaság, ha rosszhiszemű, akkor marketingfogás és parasztvakítás.
 
Ja és fejezzük be (ne csak itt hanem mindenhol!) egymás rúgdosását! Focizni és focizni hagyni.
 
A foci egy barátságos játék. A barátságos meccsek mindenkinek jók. Még üzleti szempontok is lehetnek mögöttük. De nem nélkülözhetjük esetükben az alapvető etikai szempontokat és a szakmailag tudatos és egyeztetett koncepciót. Addig is mindenkinek jó barátkozást!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vitazz.blog.hu/api/trackback/id/tr67604982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pötyy 2008.08.10. 19:15:53

Bevallom nem értem, hogy most akkor szerinted jó-e a barátságos meccs vagy nem?
Megjegyzem, amióta világ a világ csak úgy lehet felkészülni egy szezonra, hogy alapozás, technikai és taktikai edzések és nem utolsósorban edzőmérkőzés, amit a futball klubelitjében barátságos meccsnek hívnak, és része, hogy egy játékos 27 percet tölt a pályán, sőt akár az is, hogy minden gól pontot (láda sört stb.) ér, de esetleg az is, hogy ha nem ér vissza minden játékos a saját félpályájára, amikor gólt szerez az ellenfél, akkor az kettőt ér. Ha a nézők ezért hajlandóak fizetni - és miért ne lennének, ha egy szimpla edzést, de még egy töküres stadiont is megnéznek - akkor miért vegyük el tőlük ezt az örömöt?
Nem csak azzal fejlődhet egy játékos, ha vérkomoly meccseken vesz részt, gondolj mondjuk a felülésekre...

Szentus 2008.08.10. 23:53:32

Azért elég szisztematikus a nagy klubok felkészülése az új szezonra. Első körben elmennek haknizni a világ bármely pontjára. Aztán jön egy komolyabb erőfelmérő, majd egy-két önbizalomnövelő meccs, majd egy főpróba egy erősebb ellenfél ellen.

Manu: Afrikában bohóckodtak, majd játszottak a Pompeyval és az Espanyollal, egy lehozómeccs a Peterborough ellen végül egy főpróba a Juve ellen.

Barcelona: Skót túra (annyira azért nem hakni kategória), tengerentúli túra, ami abszolút hakni és nekik a főbpróba a BL selejtező a Wisla ellen, illetve a Gamper kupa, amin minden évben egy nevesebb klub az ellenfél.

Milan: Rendben van, hogy elég érdekes összeállításuk volt a Chelsea ellen, de a többi meccsen azért nem Pirlo-Ambrosini csatársor volt.

Tény, hogy az olimpia most erősen felkavarja a felkészülést, de mint most kiderült, nem kötelességük elengedni a játékosokat. Az, hogy Ronaldinho a bajnoki rajton körülbelül másodszor fog együttjátszani a többiekkel, az a klub döntése.
süti beállítások módosítása