A magyar vitakultúráért

Ez a blog azzal a céllal jött létre, hogy lehetőséget biztosítson a kulturált véleménycserére minden olyan témában, amit érdemesnek találok arra, hogy postot írjak róla. Hogy miben különbözik a sok hasonlótól? Itt tényleg csak az számít, amit mondasz!

Aktuális témák

Írj, ha akarsz!

Ha megosztanál velem valamit, netán témát akarnál javasolni, vagy már kész is van a post, de lusta vagy magadnak blogot csinálni, mások meg nem rakják ki, küldd el és meglátom mit tehetek!


Miről is szól ez a blog?

2008.07.14. 10:16

Pötyy

Az utóbbi időben sokat olvasgattam mindenféle blogokat, a tematikusoktól az ideológiailag elkötelezetteken át az ad-hoc íródókig. Nem írnám le, hogy mit tapasztaltam, hiszen biztosan midnenkinek, aki idetéved, megvannak a saját élményei ezekkel kapcsolatban. Legyen elég annyi, hogy megérlelődött bennem a gondolat egy, az eddigiektől nagyban eltérő fórum létrehozására.

Hogy mi ennek a blognak az újdonsága? A teljes anonimitás! Na jó, nem teljes, csak látszólagos. Itt ugyanis, az eddigiektől eltérően, nem látható a komment szerzőjének a neve.  (A nagyokosok természetesen kideríthetik, de a nagyokosokról még lentebb olvashatsz majd.) Mi a célom ezzel? Egyszerűen annyi, hogy a minimálisra csökkentsem a személyeskedést, hiszen elég nehéz úgy valakit lehülyézni, ha nem is látom kit kellene. Itt tényleg csak az  számít, amit mondasz, kicsit kevésbé közhelyesen, itt nincsenek kommentek, csak érvek. A hivatkozás így kicsit bonyolultabb lesz a megszokottnál, de igyekszem megkönnyíteni azt a rendelkezésre álló technikai arzenállal.

Nem beszéltem még a célokról. Az ember ritkán kezd el cél nélkül blogot írni, még akkor is, ha hozzám hasonlóan írási kényszere van. Van akit az mozgat, hogy mások megismerjék az ő véleményét, engem viszont éppen a fordítottja. Szeretem hallani, olvasni, ahogy mások vitáznak, és szeretem kiértékelni melyikük is volt meggyőzőbb számomra. Mivel ezt a tevékenységet gyakran folytatom, empirikus alapon bizonyítottnak látom, hogy a magyarok sokkal szebbek, mint amennyire vitázni tudnak. És ez lenne az én ideám! Mármint, hogy megváltozzon ez a helyzet, és ennek a sztereotípiáknak semmilyen alapja ne legyen. (Nem, nem és nem! Nem szeretnék csúnya embereket!) Rövidre zárva a bekezdést: remélem, hogy előbb-utóbb ez a blog sokak által látogatott hely lesz, és valamilyen minimális szinten segíthet az említett 1000 éves hagyomány túlhaladásában.

Tekintetünket az égből ismét a föld felé irányítva, néhány alapelv, ami segít, hogy jól érezd itt magad. Először is, nem vagyok híve a moderálásnak. Sajnos kikerülhetetlen, hogy megjelenjenek olyan kommentek is, melyeknek semmi értelmes tartalma nincs (pl. spammerek, trollok), de mivel én nem fogom őket moderálni - elsősorban azért, mert ritkán lesz időm minden beszélgetést élőben követni - arra kérem a közösséget, tegyétek meg ezt Ti magatoknak. Ha valaki mondjuk elereszt egy céltalan zsidózást, egyszerűen ignore on, mintha az a komment ott sem lenne. Azt is tudni kell rólam, hogy nem arra hajtok, hogy minél több komment szülessen, ezért a második ilyen hozzászólás után figyelmeztetés nélkül kitiltást kap az elkövető. Gondolkodtam rajta, hogy mint blogtulajdonos megkülönböztethetőek legyenek-e a kommentjeim, de végül úgy döntöttem nem lesznek azok. Viszont akkor megragadnám az alkalmat és bemutatkoznék: Veres Péter vagyok, és az indapassos azonosítóm Pötyy. És elárulom egy perverzitásom is, néha hajlandó vagyok mindkét szembenálló álláspont mellet érveket felhozni. A kitérő után vissza a szabályokhoz. Nem szeretjük a következő kategóriába tartozókat: trollok, spammerek, okoskodó nagyokosok, butaságukat kiabálással palástolók. Szeretjük ezzel szemben: meggyőzhetőek, állításaikat hivatkozással alátámasztók, nők. Annak örülnék a legjobban, ha komoly beszélgetések történnének itt, akár könnyed témákról is, ami azon mérhető le legegyszerűbben, hány napon keresztül érkeznek a kommentek egy-egy posthoz. Éppen ezért - nameg mert dolgozni is kell - nem várható minden nap új bejegyzés, de mindenkit arra bíztatok nézzen vissza rendszeresen régebbi oldalakra is, hátha felmerült valami új. (Segíthet a jobboldalon található aktuális témák doboz.)

Legvégül egy külön bekezdést szánok arra, hogy egy engem mélyen érintő területet kiemeljek. Ez pedig a helyesírás. Helyesen írni nem könnyű, viszont olyan érték, ami a blogokon egyre kevésbé számít annak. Szeretném, ha ezen a helyen nem így lenne. Éppen ezért kérek mindenkit, hogy ne sértődjön meg, ha valaki esetleg kijavítja, tekintse úgy, hogy így már biztosan aznap is tanult valamit. Ezzel párhuzamosan kérek mindenkit, ha valami olyat lát, ami csípi a szemét, nyugodtan tegye szóvá, legfeljebb ha nincs igaza, akkor ő okosodhat az eset után. Viszont - és ezt ne felejtsétek el - általában nem ez az elsődleges téma, tehát ha egy mód van rá, jelezzétek, hogy offoltok.

Azt hiszem bevezetésnek ez már elég hosszúra sikerült, ezért javaslom, ha van még kedved, válassz egy témát, és fejtsd ki a véleményed, vagy oszd meg észrevételeid, ötleteid ebben a postban, persze csak az alapvető célkitűzést szem előtt tartva (nem, nem a koronás chimpokomesterré válás).

Jó vitázást!

Pötyy

Ja, és még egy dolog eszembe jutott: ha valmi zavaró a design-ban, nagyobb betűk kellenének, vagy a színek idegesítőek, azt e-mailben küldjétek el (a post szerzőjére kattintva megtehetitek).

2 komment

Címkék: blog bemutatkozás ismertető szabályok

A bejegyzés trackback címe:

https://vitazz.blog.hu/api/trackback/id/tr30567125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása